Bilim İnsanlığı

Bilim İnsanlığı

Çocukluk hayali olan, ben bilim insanı olacağım diyen herkes bilim insanı olamıyor ne yazık ki. Aslında yazık mı değil mi orası da tartışılır ancak gelin biz bu yazımızda nasıl bilim insanı olunur, kimler bilim insanı olabilir? Bu soruların cevaplarını arayalım. Ayrıca şimdiden belirtmek isteriz ki bu yazıyı okuyan birçok insanın bilim insanı olma şansı yok denecek kadar az.

Bir bireyin bilim insanı olabilmesi için bazı kişisel özellikler barındırması ve akademik kariyerinde de başarılı olması gereklidir. Kişisel özellikler derken neleri kast ediyoruz?

  • Gözlem yapma becerisine sahip
  • Araştıran, soruşturan
  • Uzun ve anlamlı okumalar yapabilen
  • Tutarlı, kararlı
  • Tarafsız, nesnel
  • Kendine güvenen
  • Yaratıcı düşünme becerisine sahip
  • Güncel (aktüel) kalabilen

Bir kişinin bilim insanı olma yolunda kişilik özellikleri açısından bir sorunu yoktur. Ancak günümüz gençlerinin gelen bilgiyi tüketmeye alışmış oldu görülüyor. Bilgilerin doğruluğunu dahi kontrol etmeden, sorgulamadan, kaynaktan geldiği gibi öğrenen nesiller yetişiyor. Bu gençler daha sonra da sırf mesleğin getirdiği popülerliği, yüksek maddi getirisini, toplumdan göreceği saygınlığı düşünerek bilim insanı olma hayalini kuruyor. Ancak şüphesiz ki bu yersiz ve yanlış bir istek oluyor.

Diğer bir yanlış istek de akademik olarak başarılı insanların (özellikle lisans düzeyinde iken) bilim insanı olmayı istemeleridir. Evet, akademik başarı da bilim insanı olmak için şart. Ancak her başarılı öğrenci bilim insanı olamaz. Hayatında hiç gözlem yapmamış, çevresindeki olaylara duyarsız, problem çözme becerisi gelişmemiş bireylerin bilim insanı olma istekleri gözleri görmeyen bir bireyin normal şartlarda araba kullanmayı istemesi ile eş değer olacaktır.

Bilim insanı olunmaz, doğulur desek çok yanlış olmayacaktır ama ne demek istediğimizi biraz daha detaylı olarak anlatalım. Doğmaktan kasıt ağacın yaş iken eğilmesidir. Çocuk yaşlarda bu kişisel özellikleri kazanmak gereklidir. Sistematik çalışmak, genel kültür seviyesini yükseltmek, yaratıcı düşünme becerisini geliştirmek, sınırlara bağlı kalmadan çalışabilmek bir günde olmayacağı gibi bir sürecin sonunda ortaya çıkabilecek özellikler olduğundan bilim insanı olmak herkesin isteyebileceği, istese de yapabileceği bir meslek değildir.

 

Birçok öğrencinin sorunu olan İşlem Hatalarını konu alan yazımıza ulaşmak için linke tıklayınız.

Paylaş:

Kemal Türk

Öğrenci / Tepebaşı, Eskişehir-Türkiye
Erkek - 29 Yaşında