Fen Fakültesi Tercihlerine Dikkat!

Fen Fakültesi Tercihlerine Dikkat!

Her insanın güzel bir meslek edinme hayali vardır ve bu hayali gerçekleştirebilmenin yolu iyi bir üniversite eğitiminden geçiyor. Bu noktada üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Sorusu bu aşamaya gelen öğrencilerin en fazla merak ettikleri ve irdelenmesi gereken konuların başında geliyor. Çünkü tercih yaparken öğrencinin yeteneği ve kapasitesinin çok üzerinde bir seçim yaparak o anki şartlara göre bir bölüm seçmesi sonradan telafisi mümkün olmayan bir sürece girilmesi anlamını taşıyor. Dilerseniz bu noktada birkaç örnek vererek durumun daha da iyi anlaşılmasını sağlayalım

Puan Olarak Fen Fakültesine Girmek Nispeten Kolay Fakat Ya Sonrası!

Mevcut yüksek öğretim eğitim sistemine göre öğrencilerin yanlış tercih yapma durumlarında açıkta kalma riski bulunuyor. Bu durumda öğrenci herhangi bir yere yerleşememe korkusuyla yeteneğine ve kapasitesine uygun olmayan fen fakültelerini seçerek bir bakıma kendisine ileriki yıllarda önemli sorunlar yaratır. Çünkü bu bölümler fizik, kimya, matematik, biyoloji ve istatistik bilgisi gerektirdiğinden hayli zorlu bir üniversite yaşamına adım atmış oluyor. Dolayısıyla sayılan tüm bu alanlarda güçlü olan öğrencilerin tercih yapması çok daha akıllıca bir davranış olacaktır. Aksi takdirde kolayca girilen bir üniversiteden mezun olamamak gibi bir sorunla karşı karşıya kalınır.

Öğrenci Mutlaka Kendi İlgi ve Becerilerine Göre Bir Tercih Yapmalıdır

Şimdi sağlıklı bir şekilde düşünürsek öğrencinin hiç sevmediği ve kişilik olarak hiç benimsemediği bir mesleği sadece “bu bölümü bitirenler çabuk iş bulabiliyor” veya “puanım yetiyor” diye tercih etmesi bir bakıma kendisiyle çelişkiye düşmesi anlamını taşıyor. Çünkü bitirdiği bölüme göre bir meslek grubuna sahip olmak istenen düzeyde bir yaşam standardını sağlamayacaktır. Üstelik mutlu olunmayan bir meslekte çok uzun yıllar çalışılması gerekecektir. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken öncelik, hiçbir zaman çabuk iş bulduğu düşünülen bölümler olmamalı ve kendisinin kariyer edilebileceği, aynı zamanda mutlu bir mesleki yaşantı sürdürebileceği bir tercih yapması olacaktır. 30- 40 hatta belki 50 yıl boyunca sevilmeyen ve istenmeyen bir meslekte çalışmak herhalde kimsenin istemeyeceği bir durum olsa gerek. Dolayısıyla üniversite tercihi yaparken bir kez daha düşünmek gerekiyor. Mutlu bir öğrenim ve yaşam dileğiyle, esen kalın.

 

Temel Bilim Eğitiminin Ülke Gelişimine Katkısı isimli yazımıza ulaşmak için linke tıklayınız.

Paylaş:

Kemal Türk

Öğrenci / Tepebaşı, Eskişehir-Türkiye
Erkek - 29 Yaşında