Fizik Dersinin Basit Günlük Kullanımları

Fizik Dersinin Basit Günlük Kullanımları

Gündelik yaşamımızda fizik kanunlarını aslında hepimiz birebir yaşıyoruz. Dolayısıyla günlük hayatta fizik kanunları oldukça önemli bir yer tutuyor. Sadece bunu dikkatli gözlerle incelemek ve farkına varmak gerekiyor. Sözgelimi içerisi helyum gazı ile dolu bir balonun yukarıya doğru uçuşu veya kütlesel ağırlığı bulunan bir maddenin aşağı doğru düşüşü ilk akla gelen örnekler oluyor. Elbette bu örnekler yüzlercesi ile çoğaltılabilir. Burada önemli olan sonsuzluğun ve evrenin içerisinde yer alan gezegenimizi anlamak ve bu kuralların işimize nasıl yaradığını bilmek olacaktır. Newton kanunları olarak bilinen ve basit bir tanımlama ile yer çekimi kuvvetini anlamamızı sağlayan bilimsel veriler günümüze kadar varlığını sürdürerek temel ders kitapları içerisindeki yerini halen korumaktadır. Dolayısıyla gerek gündelik yaşamda gerekse eğitim ve öğrenim noktasında bu kurallar bütününü iyi tahlil ederek özümsemek gerekiyor.

Newton Kanunları Geçerliliğini Koruyor

Fizik dersinin en önemli temel yapısını oluşturan Newton kanunları çerçevesinde eylemsizlik ilk planda yer alıyor. İki aşamalı bir durumun söz konusu olduğu eylemsizlik prensibinde hareket etmeyen bir cismin hızı sıfır olarak kabul edilir ve hareket eden bir cismin hızı sabit kalmaya devam eder. Peki, günlük yaşantı içerisinde biz bu dinamikleri nasıl kullanıyoruz? Dilerseniz biraz da bunlara bakalım. Mesela sabah uyandığımızda direkt olarak ilk yaptığımız şey musluğun önünde ellerimizi ve yüzümüzü yıkamak oluyor. İşte musluğu çevirdiğimizde suyun akması bir fizik kuralı çerçevesinde gerçekleşir. Örnekleri maddeler halinde incelersek çok daha iyi algılayacaksınızdır.

  1. Saçlarımızı fizik kurallarına göre kuruturuz.
  2. Yol ve kuvvetten faydalanılan basit makineler. Yani kaldıraçlar, makaralar, kasnaklar, palangalar, çıkrıklar, vidalar ve dişliler oldukça iyi örneklerdir.
  3. Tahterevalli, pense, makas, manivela veya cımbız gibi aletlerin kullanımı
  4. Mıknatıs ve elektromanyetik teknolojiye dayalı MR cihazları veya Trenler, elektrikli cihazlar ve aklınıza gelen her alanda manyetik alanların tamamı fizik kuralları dahilinde kullanılıyor
  5. Ayna gündelik yaşamımızda en fazla kullandığımız fizik kurallarına göre yapılmış bir eşya. Yansıtma prensibi nedeniyle fizik içerisinde yer alan aynaları kullanmadığımız yer neredeyse yok gibi
  6. Pascal prensipleri, hidrolik sistemler, yıkıma, araçların kaldırmaları, damperli sistemlerde bulunan hidrolik mekanikler
  7. Asansör sistemler
  8. Sportif alanlarda. Örneğin sırıkla atlama (koşarak kazanılan kinetik enerjinin sıçrama sırasında potansiyel enerjiye dönüştürülmesi)
  9. Micro dalga fırınlarda fiziksel elektroniğe iyi bir örnek oluştururlar. Moleküller arasında kinetik enerji dönüşümü prensibinden yararlanan bu fırınlar yine fizik kurallarının en fazla gündelik yaşamda rastlanan örneklerinden sayılırlar

Elbette listemiz böyle uzayıp gidiyor ve daha verilecek binlerce örnek var. Burada temel olarak anlaşılması gereken nokta günlük yaşantımızda fizik kurallarından farkında olmasak bile maksimum düzeyde faydalandığımızdır.

 

Gezegenlerin evrende yörüngelerinden çıkmadan hareket etmelerini açıklayan prensib olan Kütlü Çekim Kanunu hakkındaki yazımızı ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: Newton - fizik

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında