Fonksiyon Kavramını Modelleyelim

Fonksiyon Kavramını Modelleyelim

Merhabalar ben matematik bölümü öğrencisi Ali Pulat. Günden güne yayınlamayı hedeflediğim yazılarımla, sizlere ders esnasında anlamadığınız ifadeleri sözel bir şekilde ve günlük hayattan örnekler vererek anlatmak istiyorum. Somutlaşan her bilginin daha kalıcı olacağı inancındayım. Özellikle matematik gibi bir dersin hayal gücüne hitap ederek somutlaşması sizlerin yararına olacaktır.

Matematik aslen Analiz, Cebir ve Geometri olmak üzere üç alt başlıktan oluşur. Analiz (çoğunlukla Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi olarak geçer) adından anlaşıldığı gibi Fonksiyonları inceleyen bir anabilim dalıdır. Eğitim sistemimizde öğrencilerimiz fonksiyon kavramı ile ilk olarak lise yıllarında karşılaşırlar ve maalesef anlaşılması çok zor bir olgu olarak akıllara kazınır. Bu durumun bir diğer sonucu ise henüz fonksiyon kavramıyla karşılaşmamış olan öğrenciler için ön yargı oluşturmasıdır.

İsterseniz bu yazımızda diğer alt başlılara değinmeden fonksiyon kavramını somutlaştırmaya çalışalım. Günlük hayatta bir kökü, ham maddesi veya etkileşim sonucu olan her şeyi fonksiyona modelleyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken husus girdi ve çıktı faktörleridir. Bir çiçeğin açması, meyvenin yetişmesi veya oluşması bir takım değişkenlerin durumuna bağlı olan tüm olaylar birer örnek olabilir.

Meyvenin yetişmesini inceleyelim. Bu örnekte değişken tohumdur. Siz hangi meyvenin tohumunu dikerseniz (elbette uygun koşullar sağlandığında), o meyve oluşur. Biraz akademik kavramlara girmemiz gerekirse; Tanım kümesi tohumlarıdır, görüntü kümemiz ise meyvelerin kendisidir. Fonksiyonumuz ise Tarım!

Tanım kümesinden olmayan bir elemanın o fonksiyon altında görüntüsünün olamayacağını ise şu şekilde açıklayabiliriz. Tarım fonksiyonun tanım kümesinde olmayan bir nesne düşünelim. Mesela bir kütük, kütüğü toprağa ekerseniz meyve vermesinin olanaksız olacağını bilirsiniz. İşte bu durum bize tanım kümesinden olmayan bir elemanın fonksiyon altında görüntüsünün olamayacağını açıklıyor.

 

Matematik kategoresinde bulunan bir önce ki yazımız günlük hayatta farkında olmadan bir çok alanda kullandığımız asal sayılar hakkında bilgi vermektedir.

Paylaş:

Ali Pulat

öğretmen / Çekmeköy, İstanbul-Türkiye
Erkek - 31 Yaşında