Işığı Yakalama Sanatı

Işığı Yakalama Sanatı

Işığı Yakalama Sanatı/Fotoğrafçılık

Fotoğraf makinesi icat olduğu günden bugüne kadar üzerinden çok zaman geçmesine rağmen vazgeçemediğimiz ve giderek daha profesyonel hale gelen ışığı yakalama sanatı yani fotoğrafçılık usta ellerde yaşamı bir bakıma ölümsüzleştirmeye devam ediyor. Özellikle teknolojinin üst seviyelere tırmanması ile birlikte yüksek kapasiteli ve maksimum çözünürlüğe sahip fotoğraf makineleri ile artık karanlık bir odada ışığın yayılışı bile görüntülenebiliyor. Bunun anlamı ışık hızını yakalayabilecek ölçüde fotoğraf makinelerinin var olduğudur. Elbette bu işi profesyonel olarak yapanlar kadar hobi olarak yapan birçok fotoğraf sanatçısı bulunuyor. Bugün için çalışmalarının temelini oluşturan fotoğraflar her ne kadar video çekimleri ile değişik bir versiyona bürünse de en geçerli ve etkili reklam unsuru olmaya devam ediyor.

Gelişmiş Fotoğraf Makineleri Fotoğraf Sanatçılarının En Büyük Yardımcısı

Hiç kuşkusuz teknolojik gelişmelerin büyük bir ivme kazandırdığı fotoğrafçılık sanatı gelişmiş fotoğraf makineleri ile çok daha güçlü enstantaneler yakalana bilmesine olanak sağlıyor. Tabii sanatçının hayal gücü olmadan objektife yansıyan karelerin bir değeri olmadığından fotoğraf sanatçısının yaratıcılığı bu sanatın temelini oluşturmayı sürdürüyor. Yaşamsal varlığına monochrome (siyah-beyaz) çekimler ile başlayan fotoğraf makinesinin hikâyesi bugün için dijital ve renkli çekimlerle zirveye ulaşmış durumda. İnsanlığın dijital fotoğraf makinesi ile tanışmasının üzerinden 1975 yılından bu yana geçen zaman zarfında kat ettiği mesafe gerçekten inanılmaz seviyelerde bulunuyor.

Fotoğraf Sanatçıları Kendi Aralarında Çeşitli Kategorilere Ayrılıyor

Elbette her fotoğraf sanatçısının bir uzman olduğu bir alan var. Bazıları düğünlerde son derece iyi kareler yakalarken bazıları ise belgesel fotoğrafçılığında uzmanlaşıyor. Bunun yanı sıra elinizdeki cihaz ne kadar iyi olursa olsun fotoğraf sanatçısı nerede ve hangi pozisyonda bulunması gerektiğini önceden hesaplamak zorunda. Aksi takdirde son model bir fotoğraf makinesi bile kaçırılan bir anı geriye alma şansına sahip değildir. Dolayısıyla son derece başarılı çekimlerin altında illaki fotoğraf sanatını icra eden fotoğrafçının büyük ustalıkları ve maharetleri olmazsa olmazların başında gelir. Dilerseniz şimdi fotoğraf sanatçılarının ayrıldığı grupları maddeler halinde kısaca bir gözden geçirelim.

  • Moda fotoğrafçılığı
  • Gezi fotoğrafçılığı
  • Portre fotoğrafçılığı
  • Stüdyo fotoğrafçılığı
  • Belgesel fotoğrafçılığı
  • Yemek fotoğrafçılığı
  • Mimari fotoğrafçılık

Şeklinde sıralanabilir. Bu ayrılmayı ihtisaslaşma olarak da kabul etmek mümkündür. Sonuçta fotoğrafçılığın esasını ilgi ve bilgi belirler.

Paylaş:

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında