LGS Yeni Soru Tipleri Kafa Karıştırıyor

LGS Yeni Soru Tipleri Kafa Karıştırıyor

Neredeyse her yıl değişiklik gösteren sınav sistematiği öğrencilerde kafa karışıklığı yaşanmasına neden oluyor. Bu yılda LGS yeni soru tipleri sınavlarda farklı metotlar izlenen bir yıl oldu ve maalesef başarılar kadar başarısızlıklarında yüksek oranda gerçekleştiği bir şekilde sonuçlandı. Bir örnek vermek gerekirse özellikle Türkçe dersinde sorulacak soruların mantık soruları olacağı önceden beyan edilmesine rağmen sınavda durumun pek de böyle olmadığı görüldü. Yani Türkçe dersinde yine eski tip soruların hâkim olduğu bir sınav yaşandı. Elbette öğrencilerin bu tip açıklamaları dikkate alarak bir çalışma metodu benimsemesi sınavda alınan başarısızlıklar üzerinde oldukça önemli etkiler yaptığı söylenebilir.

Matematik Sınavında Beklenen Gerçekleşti

En son sınavda Türkçe dersi için olmasa da matematik dersinde yorum sorularına ağırlık verildiği görülüyor. Öğrencileri pratik matematiğe alıştırmak için kısa yoldan hesaplamaların ağırlıkta olduğu bu sınav, gelecek yıllarda aynı taktiği yine kullanılabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla ezbere dayalı olmayan ve oldukça kısa zamanda hesaplamalar ile sonuca gidilmesi gerekecektir.

Matematiksel Zekânın Ölçüldüğü Bir Sınav Türü

Sınavla ilgili bir başka detayda hangi öğrencinin ne kadar matematiksel zekâ kapasiteye sahip olduğunun anlaşılması ile ilgili bölüm. Çünkü bunu sağlamaya yönelik soru tipleri tercih edildiği göze çarpıyor. Bu nedenle yine öğrencilerin çok uzun formüllerin ezberlenmek yerine kendilerince çözüm yolları üretmeleri akıllıca bir davranış metodu olacaktır. Elbette bu pratiği kazanabilmek için konuların eksiksiz bir şekilde bilinmesi şarttır. Bu noktada öğrencilerin kendilerini yetersiz olarak gördüğü konularda özel ders alma yoluna gitmesi başarının anahtarını elinde bulunduruyor diyebiliriz.

Soruların Tam Anlaşılamaması Türkçe Bilgisinin Zayıflığını İşaret Ediyor

Soruların uzunluğunun ayrı bir problemin varlığını meydana çıkardığı son sınav, aslında her öğrencinin kendi kapasitesi ile ilgili bir değerlendirmenin ölçüldüğü bir sınav oldu.  Çünkü birçok öğrencinin soruyu ilk okumaya başladığı an ile sorunun son kısmı arasında kopmalar yaşadığı anlaşılıyor. Dolayısıyla bu tarz sorunlar yaşayan varsa Türkçe bilgisi birikimini acilen gözden geçirmelerinde büyük yarar var. Ayrıca soruların tam olarak anlaşılmasının üst seviyede düşünme yeteneği kazandırılmasına yönelik bir strateji olduğunun da bu altını noktada çizmiş olalım. Başarılar diliyoruz. 

 

Türkçe Bilgisi Matematik Sorularını Çözmek İçin Şart başlıklı yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: sınav - lgs

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında