Öğretmenlik ve KPSS

Öğretmenlik ve KPSS

Dünyanın en kutsal meslekleri arasında yer alan öğretmenlik günümüz şartlarında maalesef birçok sorunla karşı karşıya. Bunlardan bir tanesi de öğretmenlerin atanamama sorunu.  KPSS olarak bilinen “Kamu Personeli Seçme Sınavı” neticesinde belirli bir puan alarak öğretmenlik mesleğini yapmaya hak kazananlar ülkemizdeki eğitim politikaları nedeniyle yıllar süren bir bekleme sürecine katlanmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla eğitim fakültesini bitirmek öğretmen olabilmek için yeterli gelmemektedir. Bu sorunun aşılması ile ilgili olarak birçok çalışma hâlihazırda devam etse de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon öğretmen fazlalığı gibi bir durumla karşı karşıya kalınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Öğretmen Fazlasında Formasyonun Önemli Derecede Etkileri Var

Eğitim fakültelerinin dışında üniversitelerin farklı alanlarından mezun olmuş kişilerin öğretmenlik yapabilmesini sağlayan formasyonun bu olumsuz tabloda büyük rolü bulunuyor. mevcutta zaten fazla olan eğitim fakültesi mezunu dikkate alınmadan uygulamaya geçirilen formasyon sistemi bir noktada eğitim fakültelerinin önünü tıkanmış durumda diyebiliriz. Tabii işin içerisine bir de sözleşmeli öğretmenleri dâhil edersek durum daha da içinden çıkılmaz hale geliyor.

Branş Öğretmenliği KPSS Sınavında İki Ayrı Puan Sistemi İle Hesaplanıyor

Diğer branşlara göre farklı bir KPSS sınavına söz konusu olduğu öğretmenlik için iki ayrı puanlama esas alınıyor. P121 ve P10 olarak adlandırılan bu sisteme göre branş öğretmenliği ve branş dışındaki alanlarda atama yapılabilmesini sağlayan bir tür teknik uygulanıyor. Ayrıca yine öğretmen adaylarına özel olarak geliştirilen ÖABT “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi” ÖSYM üzerinden otomatik şekilde gerçekleştirilmektedir. 2017 yılı göz önüne alınarak yapılan puanlama esasına göre;

1. Genel Kültür

2. Eğitim Bilimleri

3. Öğretmenlik Alan Bilgisi testi

Olmak üzere üç kategoride gerçekleştirilen bu sınavda

1. Biyoloji öğretmenliği

2. Coğrafya öğretmenliği

3. Din kültürü ve ahlak bilgisi

4. Fen bilimleri ve fen teknoloji öğretmenliği

5. İlköğretim matematik öğretmenliği

6. Kimya öğretmenliği coğrafya öğretmenliği

7. Okul öncesi öğretmenliği

8. Sınıf öğretmenliği

9. Sosyal bilgiler öğretmenliği

10. Tarih öğretmenliği

11. Türk dili edebiyatı

12. Türkçe öğretmenliği

13. Kimya öğretmenliği

14. Matematik lise öğretmenliği

Gibi çok sayıda branş öğretmenliği bulunuyor. Tabii sayılan tüm bu branşlara göre her bir branşın atama şans oranları birbirinden farklı. Örneğin geçtiğimiz yıl 3 bin 570  atama ile İngilizce öğretmenliği rekor kırmıştı. Fakat ihtiyaçlar göz önüne alınacak bu yılki KPSS sınavında durum nasıl gerçekleşir? Henüz bilinmiyor. Sözgelimi bir yıl İngilizce öğretmenine büyük oranda ihtiyaç duyulurken, gelecek yıl bu ihtiyaç matematik alanında daha fazla olabiliyor. Dolayısıyla belirli bir branşın çok şanslı olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

 

Öğrenci Başarışı Size Bağlı başlıklı yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: öğretmenlik

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında