Türkçe Bilgisi Matematik Sorularını Çözmek İçin Şart

Türkçe Bilgisi Matematik Sorularını Çözmek İçin Şart

Neredeyse en fazla zorlandığımız derslerin başında matematik dersi geliyor. Fakat matematik bilgisinden önce Türkçe bilgisi gerektiğini nedense hep unutuyoruz. Çünkü okuduğumuz sorunun bir defa tam anlaşılması gerekiyor ve bu soruyu anlamamak demek hangi dersin sınavını girersek girelim başarısızlıkla karşı karşıya kalmamız anlamını taşıyor.

PISA Verilerine Göre Kendi Dilimizde Anlama Kabiliyetimiz Giderek Düşüyor

Özellikle son 10 yıl değerlendirmeye alındığında kendi dilimizde okuduğumuzu anlama kabiliyetimizin giderek düşmesi bu konuda yetkililerin acilen önlemler alması gerektiğini gösteriyor. Tabi bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak öğrencilerin girdiği tüm sınavlarda başarısızlık göstermesi sonraki yıl karşılaşılacak tablonun da ipuçlarını vermiş oluyor.  Dolayısıyla hemen gerekli tedbirler alınmaz ise önümüzdeki 5 yılın artarak devam eden bir başarısızlıkla geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) kısa adı OECD olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne ait bir program ve sadece 15 yaş grubu çocuklar üzerinde gerçekleştirilen istatistiki değerlendirmeleri kapsıyor.

Özel Türkçe Dersi Almak Gerekiyorsa Şimdiden Harekete Geçilmelidir

Özellikle eğitim ve öğretim yaşamı devam eden öğrencilerin özel Türkçe dersi almasını gerektirecek zayıflıklar mevcut ise, bu eksikliklerin giderilmesi noktasında şimdiden harekete geçilmesi hayati önem taşıyor. Aksi taktirde yoğun sınav dönemleri gelip çattığında ve negatif yönde alınan puanların bir daha geri dönmeyeceği gerçeği hesap edildiğinde zayıflığın hissedildiği noktada özel ders yöntemi ile müdahalede bulunmak akıllıca bir davranış olacaktır. Dolayısıyla önceden tedbir alınması çok değerli puanların cepte kalmasına yarıyor diyebiliriz. Bu çerçevede;

1. Hızlı okuma

2. Okuduğunu anlama

3. Kelime haznesinin zenginleştirilmesi

4. Çabuk karar verme kabiliyeti kazanılması

5. Hızlı düşünme

6. Strateji geliştirme

7. Özellikle sözel bölümlerde yoruma dayalı soruların çözümünde başarılı bir dil kullanımı

Gibi daha birçok konuda yeteneğin öğrenciye özel ders yöntemi ile kazandırılması pekâlâ mümkündür. Elbette öğrencinin bu konuda kendi başına karar vermesi beklenmemeli ve veliler çocuklarının durumlarını çok daha erken ifade edebilmesinin yollarını mutlaka bulmalıdır. Çünkü çocuklar ve gençler başarısızlıklarını genellikle ifade etmekten kaçınırlar ve uzun süre bu durumu gizleyebilirler. Buna fırsat vermemek için çocuk veya gençle diyalogun çok iyi yürütülmesinin olmazsa olmazların başında geldiğini de anti parantez belirtelim. Başarılar diliyoruz.

 

Türkçe Dersinin önemine dikkat çeken bir diğer yazımıza ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında